fbpx
Skip to content

A látás és a láthatóság fontossága az utakon

Előző cikkünkben már kitértünk arra, hogy milyen szemüveglencse-megoldások léteznek különböző tevékenységekhez és élethelyzetekhez. A felsorolásban helyet kaptak az autós szemüvegek is. A látás és a vezetés kapcsolata ősszel és télen különösen aktuális téma a romló látásviszonyok miatt, így most mi is kiemeltem foglalkozunk vele. 

Az esős, deres, ködös időjárás számos akadályt állít elénk, amikor közlekedünk. Óriási stressz nehezedik ránk, amikor nem tudjuk megfelelően feltérképezni az utat, nem látjuk megfelelően, kik, milyen sebességgel közlekednek körülöttünk. 

Ez természetesen nem csak az autóval utazókra, hanem mindenkire igaz: gyalogosra, kerékpárosra, motorosra egyaránt. 

A romló látási viszonyok veszélyessé tehetik a közlekedést, de mi mindannyian tehetünk azért, hogy ne eshessen bajunk, és hogy megőrizzük családunk testi épségét. 

De pontosan hogyan?

Ellenőriztessük látásunkat és láthatóságunkat!

Az autónk fényberendezései és az ablakok, szélvédők állapota ugyanúgy kulcsfontosságú közlekedésbiztonsági szempontból, mint az éles látás. Ezért rendszeresen, legalább évente érdemes ellenőriztetni autónkat és látásunkat is. 

Ennek fontosságát szerencsére több cég és szervezet is felismerte. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság, továbbá az OMV, a Continental, és a Magyar Optikus Ipartestület szervezésével és támogatásával a Látni és látszani kampány keretein belül országszerte több kijelölt benzinkúton és optikában is díjmentesen ellenőriztethetjük “berendezéseinket”. A 2012. óta minden évben október és december közepe között zajló időszakban tehát érdemes felkeresni a hozzád legközelebb eső, a kampányban is részt vevő pontot. 

 További információ, ellenőrzőpontok EZEN A LINKEN – latnieslatszani.huérhetők el.