fbpx
Skip to content

Barabás Éva – Ismert szemüvegesek

„Egyik ismerősöm akkoriban újságolta, hogy képzeljem hatalmasak lettek a betűk amióta szemüveget használ és a feje sem fáj. Felpróbáltam az okuláréját és megvilágosodtam.”

Barabás Éva interjúja látásról, szemüvegről, és ezek munkájára gyakorolt hatásáról:

Tudj meg többet YouTube csatornánkon!  http://bit.ly/SzeretemASzemem_YouTube

„Most ott tartok, hogy cserélnem kell, magasabb dioptriájú olvasószemüvegre kell váltanom!” állítja Barabás Éva műsorvezető.

Nap, mint nap az aktuális hírek feltárása valamint a szívmelengető élethelyzetek bemutatásával kerül Fókuszba. Az SOS Gyermekfalu nagyköveteként életében fontos szerepet tölt be a jótékonykodás valamint a prevencióban való részvétel, mint pl. látás. Hogy lehet, hogy a kamerák kereszttűzében nyoma sincs a szemüvegnek, miközben mögötte valójában viseli, ezt megtudhatjuk a Fókusz szerkesztő-műsorvezetőjétől Barabás Évától.

Az a hír járja, hogy időnként viselsz szemüveget de gyakorlatilag mi nézők ezt mégsem érzékeljük. Hogy is van ez?

Olvasàshoz hasznàlok szemüveget. Nem is tudom 2-3 ève, hogy èszrevettem, èn is kezdek nyújtott karral hasznàlati utasítàsokat olvasni. Emlèkeztem, mennyire nevetsègesnek tartottam azokat a helyzeteket, amikor èszrevettem, hogy embereknek nem elég hosszù a karjuk, hogy làssàk az üzenetet a mobiljukon vagy a mosàsi tanàcsokat a szennyes ruhàkon. Egyik ismerősöm akkoriban ùjsàgolta, hogy kèpzeljem hatalmasak lettek a betűk amióta szemüveget hasznàl ès a feje sem fàj. Felpróbàltam az okulàrèjàt ès megvilàgosodtam. A szemorvos làtàsvizsgàlatkor azt mondta szerencsès vagyok, mert a làtàsromlàs àltalàban negyven körül indul. Illetve, hogy tàvolra mèg mindig ùgy làtok, mint egy vadàszpilòta.

Amióta viseled, tapasztalsz látásromlást vagy stagnál a dioptriád?

Kezdetben csak akkor vettem fel a szemüveget, amikor fàradt voltam vagy a fènyviszonyok nem voltak ideàlisak. Most ott tartok, hogy cserèlnem kell, magasabb dioptriàjù olvasòszemüvegre kell vàltanom.

Milyen gyakorisággal veszel részt szemészeti szűrésen?

Amíg semmifèle panaszom nem volt, egyàltalàn nem jàrtam. Ùgy èrzem mostantòl ez gyakoribb lesz nàlam, mert, ha valami elindult, akkor az nem àll meg egy darabig.

A Te esetedben a szemüveg magabiztosságot adott vagy inkább picit introvertáltá tett?

Egyelőre a nyilvànos szereplèsek előtt arra kell gondolnom, amire koràbban soha: elèg nagy betűmèrettel legyen az esetleg felolvasandò szöveg vagy, hogy a szemüvegem honnan ès hogyan veszem majd elő. Egyàltalàn, hogy nàlam legyen, amikor kell!

Keret tekintetében a láthatatlanra vagy inkább a karakteresebbre voksolsz?

Làthatatlannal kezdtem, most a kèk keretes az ismerősök kedvence is, a barna az ügyvèdnős.

Refletorfény, kamerák, folyamatos monitorozás. Hogyan tudod megóvni szemeidet a mindennapi káros hatásoktól?

Pròbàlok eleget aludni, a szabadban lenni ès ilyenkor tàvolba nèzni. Mèg gimiskènt tanultam egy kis szemtornàt, azt is időnkènt gyakorlom. Ès szüksègem lesz egy jò monitorhoz valò szemüvegre.

Fel tudsz idézni olyan helyzetet, amikor a látásjavítód hiánya kellemetlenséget okozott?

Legutóbb, amikor Pàsztor Annànak olvastam fel egy baràtnőm versèt, hogy aztàn Ő meg elrappelje. Ez az interaktív filmvetítős bàrmi megtörtènhet talkshow-mon törtènt Óbudàn a 3K Kulturàlis Központ Színhàztermèben. Na ott, 150 ember előtt meresztgettem a szemem ès nyùjtogattam a karom, mert nem kèszítettem a színpadra a szemüvegem. Mèg szerencse, hogy az ArcMàsban tènyleg minden megtörtènhet.

Ha az élet mégis úgy hozná, akkor láthatnánk amint szemüvegben vezeted a Fókuszt vagy inkább a kontaktlencsét választanád?

Bàrmi megtörtènhet, majd meglàtjuk:)