fbpx
Skip to content

Bárhová nézünk monitort látunk!

Mára elmondhatjuk, hogy az életünket ellepték a kijelzők. Laptop előtt görnyedünk napi 8-10 órát, folyamatosan ellenőrizzük a telefonunkat, okosóra mutatja az idő, tableten vagy e-könyv olvasón vannak a könyveink, levezetésként  tévézünk vagy épp sorozatot nézünk. A járvány miatt most online meetingelünk, interneten „járunk” színházba és koncertre, a gyerekek pedig iskolai tábla helyett a szintén egy számítógép monitorját bámulják a digitális óráikon. 

De milyen hatással van mindez a szemünkre?

A vizsgálati adatok nem sok jóval kecsegtetnek. A. XI. Népegészségügyi Konferencián 2020. szeptember elején elhangzott, hogy a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” keretében 2014 és 2019 között vizsgált, több mint 80 ezer lakosból 51 százalék rövidlátónak bizonyult. Figyelmeztető jel, hogy fiatalabb korosztályban (23-40 évesek között) a rövidlátóság 3,3-szor gyakoribb, mint a 60 évesnél idősebbek esetében, mely minden bizonnyal összefüggésben lehet a digitális eszközök aktív használatával.

Napjainkban nemcsak Magyarországon, hanem világszinten is az egyik leggyakoribb és egyben az egyik leggyorsabban terjedő szemészeti probléma a rövidlátás. 2017-ben a Föld lakóinak 23 százaléka volt rövidlátó, de a növekedési tendenciákból az olvasható ki, hogy 2050-re elérheti ez a szám az 50 %-ot. Az pedig, hogy a koronavírus járvány okozta fokozott monitorhasználat mennyire gyorsít a folyamaton, még a jövő zenéje. A Távol-Keleten a legdrámaibb a helyzet, ahol jelenleg a fiatalok 90-95 százaléka szemüveges, ráadásul a látásvesztéssel fenyegető nagyfokú rövidlátóság előfordulása is 20 százalékra nőtt a korábbi 1-2 százalékról.

Mit tehetünk a rövidlátás kialakulása ellen?

Fontos lenne, hogy minél több időt töltsünk a szabadban, ahol keveset tekintünk közelre, és sokat távolra, valamint természetesek a fényviszonyok, szemben a beltéri fényforrásokkal. Erre érdemes mindenkinek törekedni, ugyanakkor tudjuk, hogy a munkát el kell végezni, a gyerekeknek pedig tanuláshoz is elengedhetetlen az internet használata. Az orvosi ajánlás szerint, a napi maximum 1-2 óra digitális eszközhasználat lenne ideális gyermekek számára, mely jelen körülmények között nem betartható.

A folyamatos monitorhasználat azonban nemcsak rövidlátást, hanem szemszárazságot is okozhat. A szem kivörösödik és könnyen elfárad. Természetesen léteznek módszerek, melyek könnyebbé tehetik szemünk dolgát. 

Melyek az ideális tekintési irányok és távolságok?

Laboratóriumi kísérletek során nyert bizonyítást, hogy a leggyakoribb monitor-szem távolság a 66-110 cm-es tartományba esik, és 66 cm-nél több panasz alakult ki, mint 110 centiméternél, vagyis minél messzebb kell helyezni a monitort a szemtől. Az is fontos, hogy a kijelző a szemünkhöz képest lefelé helyezkedjen el, mert középre vagy felfelé tekintve nagyobb a szemrésünk, ami a könny párolgását segíti. 

A mobilok és tabletek esetében az optimális távolság 33 cm. Kevésbé szemromboló, ha nem sötétben nézzük őket, és a visszavesszük a kijelző fényerejét, csökkentve ezzel a kontrasztkülönbséget, mellyel a szemet is kevésbé terheljük meg.

Fontos újra és újra megemlíteni a kékfényt, mely szintén nagyon káros a szemünk egészségére, és az alvási ritmusunkat is felboríthatja, ezért hangsúlyozzák sokat, hogy elalvás előtt 1 órával már ne a telefonunkat bűvöljük. A legtöbb készülékben azonban már van beépített kékfény szűrő rendszer, mely csökkenti kijelző által kibocsátott kékfény mennyiséget. Ha hosszabb dokumentumokat, anyagokat vagy könyvet olvasunk, azt érdemes e-könyv olvasón megtenni, hiszen az e-tinta technológia a papíralapú olvasáshoz hasonló élményt nyújt, kevésbé megterhelő, mintha egy tableten tennénk ugyanezt.

Nagyon sokat tehetünk a szemünk egészségéért, ha megfelelő munkaszemüveget választunk, mely csökkenti a tükröződést, mérsékeli a szem fáradását és a kékfény ellen is védelmet nyújt. Arról, hogy milyen egy jó munkaszemüveg, ebben a cikkünkben írtunk.

Ha úgy érzed te is, hogy sok időt töltesz monitorok előtt, és szeretnél olyan szemüveget, mely jól alkalmazkodik a digitális élet kihívásaihoz, használd optikakeresőnket, és találd meg a számodra legmegfelelőbb optika szaküzletet!

Ha esetleg úgy érzed kihagytunk valamit, gyere a Facebook oldalunkra és írd meg nekünk!