fbpx
Skip to content

Fényre sötétedő lencse a gyerekek szerint: coolság

A fényre sötétedő lencsék nemcsak nyáron népszerűek, hanem minden évszakban rendkívül kényelmes megoldásnak számítanak a szemüvegviselők körében. Méghozzá azért, mert valójában nem napsütésre, hanem az UV sugárzásra aktiválódnak, ami pedig minden évszakban jelen van, ezért a védekezés az év 365 napján fontos. 

Különösen igaz ez a gyerekek esetében, akiknek a szemlencséje még több fényt enged át, azaz az UV sugárzás is nagyobb dózisban éri őket. Szintén érdekes adat a gyerekekről, hogy a 12 éves korukig megszerzett tudást, 80 %-ban a látásuk segítségével sajátítják el, ezért ezt az érzékszervüket kiemelten kell óvni és védeni.

Ha a gyermekünk szemüveges lesz, akkor szülőként felmerül a kérdés, hogy milyen lencsét érdemes választani a számára. Természetesen ebben nem kell egyedül döntést hoznunk, hiszen az optikákban dolgozó látszerészek és optikusok, nagy szakértelemmel és naprakész tudással, tapasztalattal segítik a vásárlókat a lencseválasztás területén is. Egyre többször esik a választás a fényre sötétedő lencsékre, melyek mellett számos érv szól! Melyek ezek?

#Kényelem – A felnőttek és gyerekek választása is elsősorban azért esik a fényre sötétedő lencsére, mert kényelmes. Hiszen az UV-re aktiválódik a lencse és a megfelelő mértékben besötétedik. Nem kell előkapni és cserélgetni a dioptriás napszemüveget. A gyerekek közül is sokan fényérzékenyek, ezért folyamatosan hunyorognak egy színezetlen lencséjű szemüvegben, ami meglehetősen kellemetlen. Ilyenkor ősszel ráadásul alacsonyabb szögből süt ránk a nap, így a hunyorgás szinte állandósul a szabadban. A dioptriás és az előtétes napszemüvegnél is kényelmesebb megoldás a gyerekek számára, a fényre sötétedő lencse. 

#Biztonság

Amikor egy gyerek szemüveges lesz, az egy újabb stresszforrás a szülőnek. Nem feltétlenül a lelki rész miatt, hiszen ma már tényleg nem ciki szemüvegesnek lenni, abszolút érzékelhető, hogy a kisiskolás korosztályban sokkal több szemüveges gyerek van, mint 20-30 évvel ezelőtt, és nem is jellemző, hogy bántanák egymást emiatt. Ezt a tendenciát köszönhetjük az életünket eluraló digitális világnak, és az ezzel kéz a kézben járó mozgásszegény életmódnak is. A szülőkben felmerülő izgalom oka inkább az, hogy a gyerek képes lesz-e megfelelően vigyázni a szemüvegére az iskolában is! Hiszen maga a szemüveg nem kétforintos érték, az iskola pedig elég veszélyes terep. De ha csak egy szemüveget kell megóvni, amit reggel feltesz és délután abban jön haza, akkor talán könnyebben elkerülhető, hogy elveszik, ráülnek vagy összetörik. Ezért is jó megoldás a fényre sötétedő lencse, hiszen így nincsenek elkallódó előtétek és napszemüvegek. 

#Divat

A fényre sötétedő lencsék ma már kifejezetten divatosnak számítanak. Régebben valóban az idősebb korosztály körében volt elterjedtebb, de ma már sokféle színben lehet fényre sötétedő lencsét kérni, sőt akár tükrös réteggel is rendelhetők, ezért a kis gyerek divatdiktátorok sem mondanak rá nemet.

Végül pedig néhány tévhit, melyek fel szoktak merülni a fényre sötétedő lencsék ellenében:

  • Mi van, ha az osztályteremben is besötétedik?
    Nem fordul elő, hiszen ezek a lencsék beltéren átlátszóak, és az ajtón kilépve, az UV hatására aktiválódnak.
  • Autóban utazva nem annyira sötétedik be a lencse, mint egy napszemüveg esetében
    Ez azért van, mert a legtöbb autó szélvédője blokkolja az UV-t, de ettől a lencse még aktiválódik és lencsetípustól valamint a körülményektől függően kb. 35-65 %-ig besötétedhet. A napszemüveghez hasonló mértékű 80-85 %-os fényszűrés inkább a sofőr számára lehet fontos, aki viszont semmiképpen nem egy gyerek. 😊 Egyébiránt azok számára is készülnek már ilyen lencsék, akik sokat ülnek a volán mögött, és egy napszemüvegéhez hasonló mértékű sötétedés a komfortos számukra.
  • Kellemetlen vagy sértő a beszélgetőpartnerrel szemben, ha nem látszik a szem
    A gyerekek esetében nem hinnénk, hogy ebből sértődés kerekedne, hiszen nem fontos üzleti tárgyalásokat tartanak az iskolaudvaron. Hovatovább a napszemüveg viselését is megszokták már, hiszen jó esetben egész kicsi gyerek koruk óta viselik azt. Ezért a fényre sötétedő lencse sem valószínű, hogy konfliktushelyzethez vezetne.

Vigyétek a gyerekeket gyerekszemészeti vizsgálatra, hogy ki tudják magukból hozni a maximumot az iskolában és keressetek fel egy optikát, ahol szakértő tanácsot kaphattok a fényre sötétedő lencsékkel kapcsolatban is!