fbpx
Skip to content

Mire érdemes vigyázni a kontaktlencséseknek? – farsangi kiadás

Sokszor írunk arról, milyen helyzetekben mire kell figyelniük a kontaktlencséseknek; nem hiába: a nem rendeltetésszerű kontaktlencse-használat akár súlyos gyulladásokhoz, nehezen kezelhető fertőzésekhez vezethet. Korábbi cikkeinkben írtunk már arról, hogy a pandémia alatt mire kell kiemelten figyelniük azoknak, akik legtöbbször kontaktlencsét hordanak, de ejtettünk szót már arról is, hogy az időjárás-változás, valamint a tartósan alacsony és magas hőmérséklet hogy hat a kontaktlencsékre. 

Az online kontaktlencse-vásárlás témáját már szintén érintettük, de most itt az ideje, hogy kicsit időszak-specifikusan is megvizsgáljuk a témakört. 

Kontaktlencse-rendelés a távolkeletről: 

Te is szeretnél már elköszönni ettől a mélabús téli időtől, nem igaz? Vannak ezzel még így jópáran! A farsangi időszak sokaknak a buli és a beöltözés időszaka, ami hajmeresztő jelmezeket is eredményezhet, amelyek egyik látványos kiegészítője lehet a színes kontaktlencse. Főleg a tinédzserek körében népszerű termékeket pár kattintással, akár csupán pár száz forintért meg lehet rendelni – többek között – Kínából, ami kézenfekvő megoldás lehet az itthon sokszor nehezen elérhető, vagy magasabb árú színes kontaktlencsék megvásárlása helyett. 

Ennek oka van: a külföldről, ellenőrizetlen körülmények között érkező kontaktlencsék gyártója és/vagy beszállítója sok esetben nem ellenőrizhető, továbbá az is gyakran előfordul, hogy a termékek maguk nem felelnek meg az EU-s szabványoknak: a kontaktlencsék nagyobbak, vastagabbak, így kényelmetlenek vagy viselhetetlenek, de az is előfordulhat, hogy nem megfelelően bevizsgált alapanyagokból készülnek. A biztos az, ha kontaktológus szakember véleményét kikérve az optikai szaküzletben vásárolsz színezett kontaktlencsét (is), amivel nem csak a saját egészségedet, de hazai piacot is véded. 

A bulizós időszak sokszor megy a higiénia kárára. 

Az elmúlt hónapok nyugalma után nagy megterhelés lehet szemünknek, ha hirtelen sokat hordunk kontaktlencsét, vagy –, ha már a farsangnál tartunk – mindezt kombináljuk éjszakázással, alkoholfogyasztással, füstös környezettel, vagy sminkekkel, szemfestékkel. Érdemes előre gondolkozni: rengeteget segíthet, ha mindig van nálad nedvesítő szemcsepp. Akár idegentest-érzésed támad, akár csak a hosszúra nyúló este után száraznak érzed a szemed, pár csepp a szemcseppből „életmentő” is lehet. 

Nálad is mindig van egy-két pár pót napi lencse? Reméljük, igen!

A nem megbízható forrásból származó kontaktlencsék, valamint a nem megfelelő higiéniai körülmények mellett az is problémát jelenthet, ha például az éjszakázás miatt túl hosszúra nyúlik a napi lencse viselése, vagy havi lencse használata esetén nincs nálunk tároló és friss kontaktlencse-folyadék. A legkézenfekvőbb megoldás az, hogy bárhova is mész, és bármilyen rövidre is tervezed a látogatásod, inkább napi lencsét használsz, és tartasz magadnál egy-két pár tartalék napi lencsét. Semmiképpen se tedd vissza a napi lencséket viselés után a tárolójukba, majd használd őket újra: ezen lencsék szerkezete nem teszi lehetővé a több napos viselést. Az egésznapos viselési idő lejárta után kényelmetlenek, szárazak lesznek a lencsék, ráadásul a fertőzésveszély is nagyobb lesz. 

A legbiztosabb az, ha OPTIKAKERESŐNK segítségével megkeresed a hozzád legközelebbi optikai szaküzletet, és rajtuk keresztül szerzed be kontaktlencséidet, színezett lencséidet, és az egyéb, hozzájuk köthető kiegészítőidet.