fbpx
Skip to content

Szemüvegre mindenkinek szüksége van

Korábban már sorra vettük, hogy a gyerekek számára pontosan mire is jó a szemüveg, és arra is kitértünk, hogy mi a teendő, ha gyermekünk sportol, vagy sportoláshoz kontaktlencsét vagy szemüveget használ. Arról is volt már szó, hogyan védhetjük szemüket a káros kék fénytől, és sorra vettük azt is, hogy a gyermekek számára milyen divatos szemüveg-megoldások léteznek.

Eljött az ideje annak, hogy kitérjünk arra is részletesebben, hogy a felnőttek számára milyen megoldások léteznek.

Egy gyerekszemüveg egészen más paraméterekkel rendelkezik, mint egy felnőtt szemüveg. Gyerekek esetében nem csak maga a szem, de az arc formája, mérete is változhat, így esetükben különösen fontos, hogy évente ellenőriztessük látásukat.

Azonban nem csak a gyerekek szeme változhat gyorsan, hanem a felnőtteké is, akik látása szintén rendszeres odafigyelést, törődést igényel.

UV védelem és irodai munka

Amennyiben látáskorrekcióra nincs is szükségünk, a káros UV sugarak ellen egész évben érdemes napszemüveggel védenünk a szemünket. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy jó minőségű napszemüveget hordjunk, ne pedig olcsó vagy silány minőségű termékeket, mert többet árthatunk velük, mint gondolnánk!

Ahhoz, hogy megőrizhessünk szemünk egészségét nem csak a szabadban, de beltérben is védenünk kell szemünket.

A kék fény káros hatásairól is szóltunk már korábban, de muszáj kitérnünk rá ebben az írásban is. Mivel magas energiájú fényről van szó, szinte akadály nélkül jut el a retináig, így hosszú távon retinakárosító hatása van. Akkor is, ha nincs szükségünk látáskorrekcióra érdemes beszereznünk egy kékfény-szűrős szemüveget, ami segít megvédeni a retinánkat, és hozzájárul az egészséges alvásritmus fenntartásához is.

A kék fény tart bennünket ébren. Szervezetünknek szüksége van rá, de csak nappal.

Fényre sötétedő szemüveg

Apropó, ha már a káros fényeknél tartunk, létezik egy kényelmes megoldás azoknak, akik aktív életet élnek, nem szeretnek a napszemüveg és az optikai szemüveg között váltogatni, és/vagy szeretnék szemüket folyamatosan védeni a káros sugaraktól.

A fényre sötétedő technológia amellett, hogy számos divatos árnyalatban elérhető, nagyon praktikus megoldás is. Kültérben és beltérben is védi szemünket a káros sugaraktól, ráadásul folyamatosan optimális látásélményt biztosít azzal, hogy mindig az aktuális fényviszonyokhoz igazodik.

 Sport

Természetesen felnőttek számára is készülnek sportszemüvegek. Számos különböző változat érhető el, csak azt kell meghatároznunk az optikus számára, hogy milyen tevékenységhez, milyen körülményekhez keresünk szemüveget. Érdemes tájékozódni a különböző felületkezelésekről és színezésekről is a szaküzletben, mert rengeteg kombináció érhető el, amivel a sport biztonságosabbá és élvezetesebbé tehető! Korábban már esett szó a sportokról felületünkön, a cikkben kitérünk arra is, hogy melyik sportághoz milyen típusok érhetők el.

Multifokális szemüveg

A kor előrehaladtával egyre több probléma lehet látásunkkal. 40 éves kor felett az úgy nevezet presbyopia gyakorlatilag mindenkit elér: egyszerűen nem fókuszál szemünk olyan hatékonyan különböző távolságokra, mint korábban. Ebben az esetben akár több szemüvegre is szükségünk lehet a különböző tevékenységekhez. De mégis ki szereti váltogatni a szemüvegeit folyamatosan?

A problémára a multifokális szemüveg jelentheti a megoldást. A bifokális lencsékkel ellentétben a multifokális-progresszív lencsék nem csupán két, élesen elválasztott dioptriával rendelkeznek, hanem fokozatos átmenet található a dioptriák között. A lencse felső szegmense a távoli látást, a középső mező a munkát, az alsó rész pedig a közeli látást segítheti elő. Így a szemüveg a megszokást követően minden távolságra teljesen természetes látást biztosíthat.

Autóvezetés

Autót vezetni felelősségteljes dolog. Nap mint nap halljuk a rádióban, olvassuk az interneten, hogy milyen balesetek történnek az utakon. Miért pont az autóvezetés az, amihez a legkevesebben használnak ahhoz kifejlesztett szemüveglencsét? Fontos tényező, de nem mindenki tudja, hogy autóvezetéshez is létezik számos lencsetípus és felületkezelés, amelyekkel nem csak komfortosabb, de lényegesen biztonságosabb is lesz látásunk.

Vannak olyan autóvezetéshez kifejlesztett szemüvegek, amelyeket kizárólagosan vezetéshez lehet használni, de manapság már találhatunk univerzális megoldásokat is. Ezen szemüvegek legfontosabb tulajdonsága a kontrasztkiemelés: alapszínezéseinek köszönhetően jobban látjuk az utat még rossz fényviszonyok között is.

Másik fontos tulajdonsága a fényszűrés: szűri a káros sugarakat és csökkenti a reflexiókat, így esőben és napsütésben is mindent tisztábban láthatunk. Választható fényre sötétedő változatban is, ami tökéletesebbé teheti a látásunkat, mert a szélvédő UV szűrő-hatása mellett is tökéletesen működnek.

Láthatjuk, hogy akár látáskorrekcióra szorulunk, akár nem, mindenképpen érdemes átgondolnunk, milyenek a mindennapjaink, milyen káros hatásoknak van kitéve szemünk, és hogyan őrizhetjük meg hatékonyan a látásunk egészségét, vagy akár testi épségünket is. OPTIKAKERESŐNK segítségével megtalálhatod a hozzád legközelebb eső optikus szaküzletet, ahol szakértői segítséget és tanácsot kaphatsz a személyre szabott, tökéletes szemüvegedhez.