fbpx
Skip to content

Szemüvegtisztítás alapfokon

A megfelelő és biztonságos látási viszonyokhoz hozzátartozik a szemüvegünk tisztasága is. Az ujjlenyomatos, koszos lencsék zavarják a látást, de ha nem megfelelően tisztítjuk őket, csak rontunk a helyzeten: a lencse még maszatosabb, rosszabb esetben karcosabb is lesz. Hiába a pulóverünk alja, vagy az ingünk tűnik a legpraktikusabb szemüvegtisztító eszköznek, tilos velük próbálkozni.

Csak pár szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy mindig tisztán láthassuk a világot. Alább elmondjuk, hogyan zajlik egy szemüveg szakszerű tisztítása.

Kétfajta tisztítási metódus van, amit javasolni szoktak a szakemberek. Az egyik a langyos vizes, a másik a szemüvegtisztító folyadékos eljárás.

 Langyos vizes tisztítás

A leghétköznapibb, közben mégis a leghatékonyabb eljárás az, ha kézmeleg csapvíz alatt mossuk meg a szemüveget:

1.      Először alaposan mossuk meg a saját kezünket.

2.      Tartsuk lassú folyású, langyos csapvíz alá a lencsét és a szemüvegkeretet.

3.      Nyomjunk a kezünkre pH-semleges szappant vagy mosogatószert.

4.      Mossuk át vele finoman a lencsét, esetleg óvatosan a szemüveg többi részét is.

5.      Alaposan öblítsük le a szemüveget, és rázogassuk le róla finoman a felesleges vizet.

6.      Fogjunk egy tiszta mikroszálas törlőkendőt, és óvatosan törölgessük át vele az egész szemüveget.

Mindenképpen bánjunk a szemüveggel óvatosan, nehogy véletlenül kifeszítsük például a szárakat törölgetés közben.

Tipp! A szaküzletben vásárolt mikroszálas törlőkendőket is érdemes időnként kimosni. A legjobb, ha ezt a mosógépben tesszük, 40 fokos vízben. Így újra és újra ugyanolyan tiszta eredményt kapunk szemüvegtisztításkor.

 Szemüvegtisztító folyadék

A speciális tisztító spray-k kényelmes megoldást jelentenek, ugyanis pillanatok alatt eltüntethetők velük a lencsére kerülő szennyeződések, biztonságosak, és út közben is a segítségünkre lehetnek. Elég csak kb pár centis távolságból a lencsére fújnunk a folyadékot, majd letörölgetni azt, és máris készen vagyunk.

Viszont a szaküzletben vásárolt, speciális tisztító spray-khez is mikroszálas törlőkendőre van szükség, ugyanis nélküle megint csak ott vagyunk, ahol a part szakad: csak tovább maszatoljuk a lencsét.

Ha ezt a változatot is részesítjük előnyben, érdemes néha a melegvizes módszerrel is áttisztítanunk a szemüveg, főleg mivel a tisztító spray-jel általában csak a lencséket tisztítjuk, a keretet magát nem.

A szemüvegtisztító folyadékok összetétele speciális, nem egyezik például az ablaktörlő folyadékokkal, ezért több felületet, mint például telefonképernyőket, laptopokat is tisztíthatunk vele.

Szakembert keresel? Optikakeresőnk megmutatja, hol találod a hozzád legközelebb lévő szaküzletet! Új szemüvegedhez pedig ne felejts el szemüvegtisztító folyadékot, és esetleg plusz mikroszálas törlőkendőt kérni.