fbpx
Skip to content

Védekezés a koronavírus ellen – szemüveggel

Arról már írtunk korábban, hogy a kontaktlencse-viselés hogyan és miért lehet veszélyes a koronavírus-járvány ideje alatt. Most a szemünk szemüveggel való védelmével kapcsolatos tényekre és tévhitekre szeretnénk rávilágítani szakmai szempontból.

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ami ellen véd a szemüveg, nem?

Rossz hírünk van! Egy általános szemüveg nem hogy nem véd a fertőzések ellen, hanem sajnos kockázati tényezőként kell vele számolnunk!
A vírus a szemünkön keresztül is bejuthat a szervezetünkbe, többek között ezért is nagyon fontos, hogy kézmosás vagy kézfertőtlenítés előtt ne nyúljunk az arcunkhoz. Erre a szabályra a szemüvegeseknek különösen figyelniük kell, hiszen gondoljunk csak bele, hányszor igazítjuk meg a szemüvegünket napközben úgy, hogy észre sem vesszük. A kórokozók könnyedén megülnek a szemüvegkereten, így hiába mosunk kezet mielőtt megdörzsöljük a szemünket, ha közben hozzáérünk a szemüvegünkhöz, máris olyan, mintha nem is lettünk volna elővigyázatosak.

Akkor milyen szemüveg véd a koronavírus ellen?

A védőszemüvegek magas bázisgörbületűek, azaz a sportszemüvegekhez hasonlóan az arc formájához igazodnak, hozzásimulnak, így adnak fizikai védelmet. Gyakorlatilag lefedik a szem és a szem körüli részt, így biztosan nem kerül sem közvetlenül, sem közvetetten vírus a szemünkbe.

A védőszemüvegek alul az orcához, felül pedig a szemöldök-csonthoz igazodnak, valamint az orr körüli részt is körbeölelik, így biztosítják a biztonságos munkavégzést – a járvány ideje alatt is.

 

Szemüveges vagyok. A két szemüveget használhatom egyszerre?

Szerencsére léteznek olyan védőszemüvegek is, amelyek dioptrizálhatóak. Ezek a szemüvegek úgy védenek és biztosítanak éles látást egyszerre, hogy az optikus szakember hozzáerősíti a korrekciós lencséket a műanyag védőlencse belső felületéhez. Így nem kell kontaktlencsét sem viselni, ami hosszú távon biztonságosabb megoldás, hiszen minél kevesebbet érünk a szemünkhöz, annál hatékonyabban kerüljük el a fertőzéseket.

Én emberek között dolgozom, szükségem van védőszemüvegre. Hol szerezhetném be?

Aki az egészségügyben dolgozik, biztosan találkozott már védőszemüvegekkel, de egy ilyen szemüveg beszerzése nem csak számukra lehet a jelen helyzetben esszenciális. Bárki számára ajánlott a védőszemüveg vásárlása a járvány ideje alatt, aki rendszeresen emberek között dolgozik, úgy, mint például bolti eladóknak vagy szállításban dolgozóknak.

Ha szeretnél védőszemüveget vásárolni, érdemes felkeresni a hozzád legközelebb eső optikai szaküzletet OPTIKAKERESŐNK segítségével. De mielőtt meglepnéd őket egy látogatással, mindenképpen telefonálj oda hozzájuk a megadott elérhetőségen, hogy ne zárt ajtókkal várjanak. A járvány ideje alatt a legtöbb optikában maximum előre egyeztetett időpontban, szigorú egészségügyi intézkedések mellett végeznek látásvizsgálatot, így mindenképpen érdemes előre tájékozódni a lehetőségekről.

Vigyázz magadra, vigyázzunk egymásra!